HTML

Templomablak Anno

Képek, alkotók, emlékek, érdekességek a magyar, illetve magyar vonatkozású üvegfestészet aranykorából: a XIX. század közepétől a XX. század közepéig...

Címkék

andrássy ebédlő (1) atkár (1) babócsa (1) báthory istván (1) bécs (2) benczúr gyula (2) bethlen gábor (1) bobda (1) budai ifjúsági park (1) carl geyling (10) carl ludwig türcke (2) carl türcke (1) cleveland (1) csák (1) deszk (1) dunaújváros (1) egek királynéja templom (1) emil woidig (2) Fadd (1) fadd (1) ferenc józsef (2) forgó éstársa (1) forgó és társa (17) forgó istván (9) franz mayer (3) franz xaver zettler (4) fuchs hajnalka (5) gaál imre (1) geyling (2) grottau (1) gyergyóditró (1) gyermek László (1) haranghy jenő (9) héderváry kápolna (1) helbing ferenc (1) hír (1) hirdetések (1) johann hugó (6) Kákonyi Asztrik (1) Kákonyi Ferenc (2) kassa (2) kernstok károly (2) KK (1) kölber dezső (1) könyv (1) kopp ferenc (7) kopp ferencz (2) korona (1) koronázó templom (1) körösfői (1) kovács lászló (1) kratzmann ede (54) krisztus király (1) ligeti sándor (28) liszt (1) luxfer prizma (1) majoros károly (20) máriaremete. (1) maróti géza (1) márton lajos (1) morgenstern zsigmond (1) Mother Theresa (1) múzeum (2) nagy sándor (10) németh ferenc (1) német ferenc (1) nemzeti szalon (1) ólomüveg (6) országház (1) országos üvegfestészeti intézet (2) palka józsef (89) Petrovácz Gyula (2) pór sándor (3) richard schlein (6) rippl rónai józsef (2) Romzsa Tódor (1) róth manó (4) róth miksa (96) Róth Miksa (1) róth zsigmond (1) rózsaablak (1) savmaratott üveg (2) saxlehner palota (1) sisi (1) stephan henrik (1) stornó ferenc (2) storno ferenc (3) szent anna (1) szent cecília (1) szent erzsébet (2) szent erzsébet székesegyház (1) szent gellért (1) szent györgy (1) szent imre (3) szent istván (4) szent istván bazilika (1) szent kálmán (1) szent lászló (1) szent margit (1) szent mihály kápolna (1) Szlanár Antal (2) sztéhló lili (5) tatár miksa (5) tiffany (2) tiroler (1) tiroler glasmalerei (1) tiroler glasmalerei anstalt (8) tiszadob (1) trieb józsef (3) tutzinger józsef (2) unyi jános (1) üvegablak (10) üvegfestés (3) üvegfestmények (11) üvegfestők (2) vajdaság (1) vár (1) vermes ágoston (7) votivkirche (1) waltherr gida (40) wilfing józsef (8) zettler (1) zintl-jános (1) zittau (1) zofáhl antal (1) zsellér imre (44) zsellér lászló (4) (1) Címkefelhő

Komarno, Szent András bazilika.

2019.11.12. 20:53

Ezen a helyen az első templomot 1676-ban építették.  Alig 50 év múlva a gyorsan terebélyesedő város már ki is nőtte, így építeni kellett egy nagyobbat.  Az új templom azonban nem sokkal a felszentelése után összedőlt.  10 évvel később megint lerakták az épület alapkövét, ezúttal hozzáértő mesterekre bízva a kivitelezést.  Ez viszont már sokkal jobban sikerült - olyannyira hogy csak az 1763-as  komáromi nagy földrengés tudta ismét romba dönteni.  Körülbelül 10 évbe telt helyrehozni a károkat, mikor is újabb földrengés volt Komáromban.  A templom  XIX. századi történetében már csak a menetrendszerű tűzvész volt hátra, ami 1848-ban be is következett.  Újabb 12 év fáradságos munka után 1860-ban szentelték fel a ma is látható templomot. A XX. századot viszonylag épségben megúszta az épület.  A világháború a tetőszerkezetén okozott komolyabb sérüléseket, és hát természetesen az üvegablakok egy része fogyott el.  A templom ablakai javarészt a XX. századból származnak. Talán  legkorábban a szentély ablakok kerülhettek a helyükre, de ebben van némi bizonytalanság, mivel ezeken az üvegfestményeken sem szignó, sem dátum nincs és nem is hasonlítanak a többi ablakra. Esetleg az osztrák Geyling műhely lehet a készítő, de ez még kutatás tárgya lesz. Találunk itt néhány Palka ablakot, melyek a dátum szerint 1940-ben kerültek a helyükre .  De a legszebb az északi oldal két nagy ablaka, melyek 1914-ben készültek az innsbruck-i  Tiroler Glas Anstalt műtermében.  Az egész ablakról sajnos nem sikerült épkézláb fotót csinálni az éppen ott álló állványzat miatt, de ugyanezen okból viszont remek közeli képek sikerültek az ablakok egyes részleteiről.

komarno_1_masolata.jpg

komarno_5_masolata.jpg

komarno_2_masolata.jpg

komarno_3_masolata.jpg

komarno_4_masolata.jpg

Sós Károly

3 komment

Címkék: palka józsef tiroler glasmalerei anstalt carl geyling

Névtelen üvegfestők II.

2019.09.24. 20:42

Több korábbi bejegyzésben is hírt adtunk már olyan üvegfestő nevekről, akik a mester, a tulajdonos, vagy a műteremvezető árnyékában sohasem tehették fel az ablakra a szignójukat.  Néhányan azonban mégis megtették, hihetetlen apró, alig látható jelek formájában  hagyva emléket az utókornak.   Egy ilyen jelet találtunk legutóbb a kalocsai Szent István templom Kratzmann Ede által készített ablakai egyikén.

bien.jpg

sós károly

Szólj hozzá!

Címkék: kratzmann ede

Kórház a város szélén.

2019.07.14. 21:04

Ha nem is a legszélén, de majdnem .  A budai hegyvidéken található Széher út utolsó házainak egyike a Szent Ferenc kórház.  A kórházat az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció nővérei alapították. Az építkezés 1935-ben kezdődött és 1937-ben már fel is szentelték az elkészült épületet.  A kórház házi kápolnájába Zsellér Imre készített színes üvegablakokat a befejezés évében.  Külön érdekesség a kápolna bejárati ajtajában található harmadik üveg. Feltehetőleg egy gótikus ablak másolata, vagy valamilyen üvegfestészeti stílustanulmány.  Dátum nincs, de szignó igen, így ismét egy új mestert ismerhetünk meg: Shaffer Sebő személyében.

szt_ferenc_1.jpg

szt_ferenc_2.jpg

szt_ferenc_3.jpg

szt_ferenc_4.jpg

szt_ferenc_5.jpg

szt_ferenc_6.jpg

Sós Károly

Szólj hozzá!

Címkék: zsellér imre

Leégett a párizsi Notre Dame.

2019.04.15. 22:49

Borzasztó !  Ezúttal jóvátehetetlen dolog történt !  Százával érkeznek aggódó, kommentek a különböző hírportálok ezzel kapcsolatos cikkeihez.  Mindenki valamilyen reménynek ad hangot, hogy talán nem történt olyan nagy kár, talán  csak a tetőszerkezetet kell újjáépíteni, talán megmenekült az orgona, talán menthetőek az üvegablakok is.  Bár így lenne . A valóságban ez másképpen szokott történni.  230 Celsius fok környékén először elolvadnak az orgona sípok.   Addigra az orgonaszekrény már összeroskad.  350 Celsius fokon elkezd kiolvadni az ólom az ablakokból. A tartószerkezetét veszített üvegdarabok pedig úgy hullanak alá a magasból mint szilveszterkor a konfetti.  Erre pedig hamarosan rászakad a tetőácsolat elégett és el nem égett alkotórészei a héjazattal együtt. Nem marad semmi, amit restaurálni lehetne.  Akkor sem, ha az egész világ egy emberként összefog és annyi pénz jön össze, hogy akár kétszer is fel lehetne építeni a templomot.  Nem marad semmi  -  talán csak a fekete falak.

notre_dame.jpg

Sós Károly

Szólj hozzá!

Címkék: ólomüveg

Szász üvegfestők emlékezete.

2019.04.11. 23:56

A történelmi Magyarország területén jelentős számú üvegablakkal volt jelen a szászországi Richard Schlein és Carl Türcke által vezetett üvegfestészet.  Erdélyi városokban ma is találunk ilyen ablakokat bőven, de a Délvidéken sem ritkák.   A két mester munkásságának ismeretében bizonyosan állítható , hogy ott a helyük a magyar üvegfestészet aranykorának jelentős alkotói közt. És nem csak magyar területen alkottak maradandót. Szülővárosuk is tudja ezt jól, úgyhogy büszkék is rájuk a zittau-i polgárok. Olyannyira, hogy a közelmúltban a város szépen felújította az egykori műtermet és az épület ma Zittau egyik kiemelt turisztikai látványossága lett.

zittau_1.jpg

 

 

Sós Károly

Szólj hozzá!