HTML

Templomablak Anno

Képek, alkotók, emlékek, érdekességek a magyar, illetve magyar vonatkozású üvegfestészet aranykorából: a XIX. század közepétől a XX. század közepéig...

Címkék

andrássy ebédlő (1) atkár (1) babócsa (1) báthory istván (1) bécs (2) benczúr gyula (2) bethlen gábor (1) bobda (1) budai ifjúsági park (1) carl geyling (9) carl ludwig türcke (2) carl türcke (1) cleveland (1) csák (1) deszk (1) dunaújváros (1) egek királynéja templom (1) emil woidig (2) fadd (1) Fadd (1) ferenc józsef (2) forgó éstársa (1) forgó és társa (17) forgó istván (9) franz mayer (3) franz xaver zettler (4) fuchs hajnalka (5) gaál imre (1) geyling (2) grottau (1) gyergyóditró (1) gyermek László (1) haranghy jenő (9) héderváry kápolna (1) helbing ferenc (1) hír (1) hirdetések (1) johann hugó (6) Kákonyi Asztrik (1) Kákonyi Ferenc (2) kassa (2) kernstok károly (2) KK (1) kölber dezső (1) könyv (1) kopp ferenc (7) kopp ferencz (2) korona (1) koronázó templom (1) körösfői (1) kovács lászló (1) kratzmann ede (53) krisztus király (1) ligeti sándor (28) liszt (1) luxfer prizma (1) majoros károly (20) máriaremete. (1) maróti géza (1) márton lajos (1) morgenstern zsigmond (1) Mother Theresa (1) múzeum (2) nagy sándor (10) németh ferenc (1) német ferenc (1) nemzeti szalon (1) ólomüveg (6) országház (1) országos üvegfestészeti intézet (2) palka józsef (88) Petrovácz Gyula (2) pór sándor (3) richard schlein (6) rippl rónai józsef (2) Romzsa Tódor (1) róth manó (4) róth miksa (96) Róth Miksa (1) róth zsigmond (1) rózsaablak (1) savmaratott üveg (2) saxlehner palota (1) sisi (1) stephan henrik (1) stornó ferenc (2) storno ferenc (3) szent anna (1) szent cecília (1) szent erzsébet (2) szent erzsébet székesegyház (1) szent gellért (1) szent györgy (1) szent imre (3) szent istván (4) szent istván bazilika (1) szent kálmán (1) szent lászló (1) szent margit (1) szent mihály kápolna (1) Szlanár Antal (2) sztéhló lili (5) tatár miksa (5) tiffany (2) tiroler (1) tiroler glasmalerei (1) tiroler glasmalerei anstalt (7) tiszadob (1) trieb józsef (3) tutzinger józsef (2) unyi jános (1) üvegablak (10) üvegfestés (3) üvegfestmények (11) üvegfestők (2) vajdaság (1) vár (1) vermes ágoston (7) votivkirche (1) waltherr gida (40) wilfing józsef (8) zettler (1) zintl-jános (1) zittau (1) zofáhl antal (1) zsellér imre (44) zsellér lászló (4) (1) Címkefelhő

Kórház a város szélén.

2019.07.14. 21:04

Ha nem is a legszélén, de majdnem .  A budai hegyvidéken található Széher út utolsó házainak egyike a Szent Ferenc kórház.  A kórházat az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció nővérei alapították. Az építkezés 1935-ben kezdődött és 1937-ben már fel is szentelték az elkészült épületet.  A kórház házi kápolnájába Zsellér Imre készített színes üvegablakokat a befejezés évében.  Külön érdekesség a kápolna bejárati ajtajában található harmadik üveg. Feltehetőleg egy gótikus ablak másolata, vagy valamilyen üvegfestészeti stílustanulmány.  Dátum nincs, de szignó igen, így ismét egy új mestert ismerhetünk meg: Shaffer Sebő személyében.

szt_ferenc_1.jpg

szt_ferenc_2.jpg

szt_ferenc_3.jpg

szt_ferenc_4.jpg

szt_ferenc_5.jpg

szt_ferenc_6.jpg

Sós Károly

Szólj hozzá!

Címkék: zsellér imre

Leégett a párizsi Notre Dame.

2019.04.15. 22:49

Borzasztó !  Ezúttal jóvátehetetlen dolog történt !  Százával érkeznek aggódó, kommentek a különböző hírportálok ezzel kapcsolatos cikkeihez.  Mindenki valamilyen reménynek ad hangot, hogy talán nem történt olyan nagy kár, talán  csak a tetőszerkezetet kell újjáépíteni, talán megmenekült az orgona, talán menthetőek az üvegablakok is.  Bár így lenne . A valóságban ez másképpen szokott történni.  230 Celsius fok környékén először elolvadnak az orgona sípok.   Addigra az orgonaszekrény már összeroskad.  350 Celsius fokon elkezd kiolvadni az ólom az ablakokból. A tartószerkezetét veszített üvegdarabok pedig úgy hullanak alá a magasból mint szilveszterkor a konfetti.  Erre pedig hamarosan rászakad a tetőácsolat elégett és el nem égett alkotórészei a héjazattal együtt. Nem marad semmi, amit restaurálni lehetne.  Akkor sem, ha az egész világ egy emberként összefog és annyi pénz jön össze, hogy akár kétszer is fel lehetne építeni a templomot.  Nem marad semmi  -  talán csak a fekete falak.

notre_dame.jpg

Sós Károly

Szólj hozzá!

Címkék: ólomüveg

Szász üvegfestők emlékezete.

2019.04.11. 23:56

A történelmi Magyarország területén jelentős számú üvegablakkal volt jelen a szászországi Richard Schlein és Carl Türcke által vezetett üvegfestészet.  Erdélyi városokban ma is találunk ilyen ablakokat bőven, de a Délvidéken sem ritkák.   A két mester munkásságának ismeretében bizonyosan állítható , hogy ott a helyük a magyar üvegfestészet aranykorának jelentős alkotói közt. És nem csak magyar területen alkottak maradandót. Szülővárosuk is tudja ezt jól, úgyhogy büszkék is rájuk a zittau-i polgárok. Olyannyira, hogy a közelmúltban a város szépen felújította az egykori műtermet és az épület ma Zittau egyik kiemelt turisztikai látványossága lett.

zittau_1.jpg

 

 

Sós Károly

Szólj hozzá!

Zsellér ablak egy étteremben

2019.04.09. 22:31

Budapest belvárosában található a patinás  APOSTOLOK étterem.  Az eredetileg sörözőt 1903-ban alapította egy neves vendéglős dinasztia egyik tagja.  A növekvő forgalom okán már a kezdeti évtizedekben is át kellett építeni, először 1913-ban, majd 1929-ben.  Az utóbbi átalakítás során került a kibővített étterem rész végfalába Zsellér Imre üvegfestménye.  Ez onnan is sejthető, hogy az ablakon Sziklay Szeréna költőnő - 1920-ban írott úgynevezett "Magyar Hiszekegy" - imája olvasható.  Egy korabeli képeslapról azt is tudjuk, hogy a koronás címerünk is szerves része volt a kompozíciónak. Ez azonban manapság már nincs így.  Krónikák nem szólnak arról, hogy a háborúban, vagy bármikor később érte-e valamilyen sérülés az ablakot. Tehát,ez a rész vagy elpusztult, vagy kiesett, vagy kipiszkálták a helyéről, mivel a koronás címer nem volt igazán kompatibilis az ötvenes-hatvanas évek ízlésvilágával. Így azután, valaki,valamikor, valamit odapottyantott a hiányzó elem helyére. Az étterem a legutóbbi évtizedekben is átesett néhány kisebb nagyobb felújításon, de az ablakot máig nem sikerült helyrehozni.

apost_etterem.jpg

apost_et.jpg

Sós Károly

Szólj hozzá!

Címkék: zsellér imre KK

Boldog Batthyány Strattmann László

2019.01.22. 00:19

Már korábban is előfordult, hogy kicsit kitekintettünk a magunk választotta korlátok mögül.  A "Templomablak anno " kifejezés tartalmából hol a templomot, hol az ablakot hagytuk ki és némelykor az anno sem fedte a valóságot. De megmaradva az üvegablak művészetnél - úgy érezzük, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azokat a műveket, melyek  nem egy templomba, hanem például egy bank épületben valósultak meg.  Vagy esetleg nem az aranykor neves mesteremberei alkottak, hanem már a jelen kor művészei.  A mai magyar templomablak művészet tematikáját túlnyomó részben a közelmúlt magyar szentjei,boldogjai és tiszteletreméltóinak ábrázolása adja.  E műveken keresztül nyerhetünk  némi betekintést az iparművészeti ág jelenébe, jövőjébe. Ezekből fogjuk megtudni, hogyan folytatódik a XIX. század közepén elkezdődött történet. Szóval- vegyük úgy mintha egy új rovatot indítanánk valahányszor egy-egy aktuális évforduló kapcsán megemlékezünk olyan magyar szentről, boldogról, akinek az emlékezetére már üvegablak is készült.

1931 január 22. én (88 éve) hagyta maga mögött a földi létet herceg Batthyány Strattmann László. A mélyen vallásos orvos egész életét az tudománynak szentelte.  Nincstelen betegeit pedig ingyen gyógyította, így a "szegények orvosaként" vált ismerté.  2003-ban II. János Pál avatta boldoggá.  Üvegfestmények egész sora emlékezik róla.

batt_1.jpg

batt_2.jpg

batt_3.jpg

batt_4.jpg

batt_5.jpg

Sós Károly

Szólj hozzá!

Címkék: üvegablak