HTML

Templomablak Anno

Képek, alkotók, emlékek, érdekességek a magyar, illetve magyar vonatkozású üvegfestészet aranykorából: a XIX. század közepétől a XX. század közepéig...

Címkék

andrássy ebédlő (1) atkár (1) babócsa (1) báthory istván (1) bécs (2) benczúr gyula (2) bethlen gábor (1) bobda (1) budai ifjúsági park (1) carl geyling (10) carl ludwig türcke (2) carl türcke (1) cleveland (1) csák (1) deszk (1) dunaújváros (1) egek királynéja templom (1) emil woidig (2) Fadd (1) fadd (1) ferenc józsef (2) forgó éstársa (1) forgó és társa (17) forgó istván (9) franz mayer (3) franz xaver zettler (4) fuchs hajnalka (5) gaál imre (1) geyling (2) grottau (1) gyászjelentés (1) gyergyóditró (1) gyermek László (1) haranghy jenő (9) héderváry kápolna (1) helbing ferenc (1) hír (1) hirdetések (1) johann hugó (6) Kákonyi Asztrik (1) Kákonyi Ferenc (2) kassa (2) kernstok károly (2) KK (1) kölber dezső (1) könyv (1) kopp ferenc (7) kopp ferencz (2) korona (1) koronázó templom (1) körösfői (1) kovács lászló (1) kratzmann ede (54) krisztus király (1) ligeti sándor (28) liszt (1) luxfer prizma (1) majoros károly (20) máriaremete. (1) maróti géza (1) Márton Áron (1) márton lajos (1) morgenstern zsigmond (1) Mother Theresa (1) múzeum (2) nagy sándor (10) németh ferenc (1) német ferenc (1) nemzeti szalon (1) ólomüveg (6) országház (1) országos üvegfestészeti intézet (2) palka józsef (90) Petrovácz Gyula (2) pór sándor (3) richard schlein (6) rippl rónai józsef (2) Romzsa Tódor (1) róth manó (4) róth miksa (96) Róth Miksa (1) róth zsigmond (1) rózsaablak (1) savmaratott üveg (2) saxlehner palota (1) sisi (1) sós károly (1) stephan henrik (1) stornó ferenc (2) storno ferenc (3) szent anna (1) szent cecília (1) szent erzsébet (2) szent erzsébet székesegyház (1) szent gellért (1) szent györgy (1) szent imre (3) szent istván (4) szent istván bazilika (1) szent kálmán (1) szent lászló (1) szent margit (1) szent mihály kápolna (1) Szlanár Antal (2) sztéhló lili (5) tatár miksa (5) tiffany (2) tiroler (1) tiroler glasmalerei (1) tiroler glasmalerei anstalt (8) tiszadob (1) trieb józsef (3) tutzinger józsef (2) unyi jános (1) üvegablak (11) üvegfestés (3) üvegfestmények (12) üvegfestők (2) vajdaság (1) vár (1) vermes ágoston (7) votivkirche (1) waltherr gida (40) wilfing józsef (8) zettler (1) zintl-jános (1) zittau (1) zofáhl antal (1) zsellér imre (44) zsellér lászló (4) (1) Címkefelhő

Waltherr Gida

2019.01.01. 22:55

Hát megint egy újabb képet tudunk felgombostűzni neves üvegfestőink virtuális tablójára.  Egy 1908-as újságban jelent meg -némi méltatás mellett - az alábbi fénykép.

walther.jpg

2016 március 1.-én egy "Jolán csárdás " című posztban már leírtunk róla mindent amit csak tudtunk, vagy feltételeztünk.  A mostani kép mellett eredetileg megjelent írás nem módosít számottevően a korábbi posztban elmondottakon.  Néhány adattal azonban ki tudjuk egészíteni az akkor leírtakat:  Waltherr Gida Budapesten 1880-ban végezte el a műegyetemet. Az ezt követő - európai nagyvárosokat felölelő - tanulmányútja végén a bécsi képzőművészeti egyetemen kötött ki.  Hazatérve a főváros szolgálatába állt, konkrétan a mérnöki hivatalban működött 3 évig.  1885-ben került a Forgó és Társa cégbe, ahol megalapította a cég üvegfestészeti műintézetét a budapesti Molnár utcában.  1890-től pedig átvette az Országos Üvegfestészeti Intézet vezetését a füvészkerti épületével együtt  Kratzmann Edétől.  A cikk tartalmaz egy felsorolást is Waltherr Gida által készített munkákról, de ezek jelentős része ismert a témával foglalkozók előtt.   A korabeli reklámokban viszont más a helyzet.  Az 1908-10-es években elég sokat hirdetett heti- havi lapokban a Waltherr üvegfestészet.  Amíg a hirdetés formátuma alig változott, a benne szereplő referenciák felsorolása, hónapról-hónapra  folyamatosan bővült.  Így, elég sok új információhoz lehetett jutni munkái helyszíneiről, melyek tetemes része a mai Szlovákia területén található templomokban valósultak meg.  Amennyire csak lehetséges, megpróbáljuk ezeket mind felkeresni, bár jó néhány már szerepel ezen blog posztjai között.

Sós Károly

5 komment

Címkék: waltherr gida

A bejegyzés trackback címe:

https://templomablakanno.blog.hu/api/trackback/id/tr8714527462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sós károly 2020.10.03. 20:30:28

@Fauve: Az összekötő kapocs az ORSZÁGOS ÜVEGFESTÉSZETI INTÉZET! Ez egy cím, rang, titulus, "virtuális intézmény" stb, melyet az ebben a művészeti ágban tevékenykedő magáncégek közül a kiemelkedő szerepet betöltő kapta,és örökítette tovább. Nyilván az ilyesmi bőséges állami megrendelésekkel járt, de cserébe oktatási tevékenységgel is kellett foglalkozniuk. A kezdet, egy Kratzmann Ede nevű üvegfestő Magyarországra telepítésével indult a XIX. század közepén. Később ezt a címet elvették tőle és egy Forgó és Társa nevű cég kapta. Ebben a cégben már tulajdonostárs volt egy Waltherr Gida nevű építész,művész. Az alapító halála után Waltherr Gida lett az új tulajdonos,így ő vitte tovább az "intézményt" a saját nevén. Szlannár Antal feltehetőleg Waltherr Gida jobbkeze volt a cégnél. Waltherr halála idején pedig Szlannár Antal ápolta tovább a címmel járó kötelezettségeket. Végül a sort Johan Hugo és Majoros Károly zárta . Az "intézmény" a háború után jelentőségét vesztve megszűnt.

Fauve 2020.10.04. 00:44:40

@sós károly: Nagyon szépen köszönöm a választ! Így már értem. Számomra, aki abszolút laikus a témában ez nagyon érdekes, főleg, hogy a kerület, aminek egyik része Rákosszentmihály, ahol Szlannár Antal élt és dolgozott, a szülőföldem.
Bocsánat, ha nagyon evidens dolgot kérdezek, de ha a plébániatemplom úgy tudja (rakosszentmihaly.hu/plebaniankrol/templomunk-bemutatasa) "A templom építésével egy időben készítették [a szobrokat], és 1903-ban szentelték fel.
Az üvegablakok Waltherr Gida műhelyében készültek. Az eredeti ablakokból sajnos csak kettő élte túl a háború viszontagságait. A két hátsó, 1903-ból eredeti állapotban megmaradt üvegablak Szent Katalint és Szent Józsefet ábrázolja. A háború alatt kitört ablakok pótlása Palka József műhelyében készültek", illetve a helyi újság Szlannár 1924-es halálánál azt írta, hogy "Templomunk üvegfestményei is az ő munkái." meg lehet valahogyan állapítani, hogy tényleg az ő munkája-e valamelyik?... Olvastam másik blogbejegyzésben, hogy elvileg nem, de gyakorlatilag előfordult, hogy valahogy az alkotó és nem "csak" a műhely neve is rákerült ezekre az alkotásokra. Ismertek esetleg Szlennár Antal munkái? Lehet ügyetlen vagyok, de alig találtam róla valamit.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm a választ!

Fauve 2020.10.05. 11:01:04

@sós károly: közben találtam egy ilyet. Érdekes, hogy a szignójában csak 1 "n" van, pedig anyakönyvben és az újságokban is "nn"-el írták a nevét.

sós károly 2020.10.06. 21:44:42

@Fauve: Valóban csak két ablak maradt meg Waltherr szignóval a templomban. A többi Palka József munkája. De volt a templom szentélyében (az oltár mögött)egy nagyobb ablaknyílás, amiben Szlannár Antal által készített Szent Mihályt ábrázoló üvegfestmény volt. Ez ma már nincs meg sőt, az ablaknyílást is befalazták.(Talán háborús sérülés.) Szlanár Antal által aláírt ablakot, eddig két helyen találtunk. Az egyiket a Kunszentmiklósi Rk.templomban. A másikat az Ön által is említett budapesti volt Domonkos templomban. De sajnos ez az ablak a sekrestyében van, ezért a nagyközönség számára nem látható. Valóban érdekes, hogy a források egy része egy "n"-el, más része pedig két "n"-el írja a nevet, pedig nem csak mai, hanem korabeli írott anyagokban is találkoztunk ezzel a furcsasággal. Ha nem titok, én viszont megkérdezném: hol található a Szlannár család nyughelye, melyről a fényképet is láttam ? Szívesen én is közzétenném ! Üdv : Sós K.

 

süti beállítások módosítása